dinsdag 8 mei 2012

De Japanse quilts in Veldhoven

In Veldhoven was de bekende Japanse quiltster Reiko Sato aanwezig, die aan haar eigen tafeltje haar boeken signeerde (met een Sunbonnet-Sue...!) en haar zeer gedetailleerde applicaties maakte. Heel andere manier, dan waarop ik het doe, dus boeiend om te zien. De ondergrondjes zijn niet exact recht geknipt, en de applicaties worden er vliegens- vlug needle-turn opgezet, met niet al te kleine steekjes. En toch levert het geweldige quilts op. Ik hou wel van de taupe-tinten in de quilts, van de pietepeuterige bloemetjes, poppetjes en beestjes. Het lijken soms wel voorstellingen uit een sprookjesboek.... Hier zit Reiko:
En dit is een selectie van de Japanse quilts, die werden geexposeerd, niet allemaal van Reiko, maar ook van andere Japanse quilters.
Er waren vaak heel originele manieren te zien om de blokken aan elkaar te zetten, en veel afwerkingen met gehaakte randjes.
En prachtige details, soms drie-dimensioneel:
En vaak heel romantisch ook, zoals deze met een poezie- gedichtje erin verwerkt:
Kortom, alleen al voor deze expositie vond ik Veldhoven dit jaar meer dan de moeite waard. Vorig jaar de Baltimore Album- quilts, dit jaar deze Japanse quilts... ben heel benieuwd wat volgend jaar zal brengen!

7 opmerkingen:

Elly (creatieveling Elly) zei

Mooie quilts maakt Reiko Kato he? ik heb een workshop bij haar gevolgd. In de quiltmania stond een artikel over haar waarin staat dat ze altijd haar leerlingen laat exposeren en dat er dan maar één quilt van haar bij hangt.
Maar zelf die Japanse stofjes appliceren is een crime. Het rafelt onder je handen vandaan.

Unknown zei

Prachtig hoor die quilts. Bedankt voor je foto's kan ik toch meegenieten.

Gert zei

Ik heb ook enorm genoten van de prachtige Japanse quilts. Heel mooi om te zien hoeveel detail hier in zit.

Rennie zei

Ohhhhhh wat erg. Ik ga het steeds spijtiger vinden dat im niet ben geweest. Het voelt als een soort pijn!

Phebe and Jane zei

Dank je wel voor de foto's weer. Het ziet er schitterend uit.
Groetjes,
Marian

Tilly zei

Bedankt voor de mooie foto's. Heb ook met bewondering naar de japanse quilts gekeken. sommige stukken worden zelfs mt yoyo's aanelkaar gezet of inderdaad met strikjes of haakwerk. erg mooi om te zien.

sylvia zei

Dit zijn met liefde gemaakte kunstwerkjes!!